Καλλιόπη Άνθη

Γεννήθηκα στην Πράγα Τσεχίας, από Έλληνες γονείς. Σπούδασα Ειδική αγωγή στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου και αποφοίτησα το 1989, αποκτώντας τίτλο Μαστερ. Ταυτόχρονα με τις σπουδές μου εργάστηκα σε Ίδρυμα για παιδιά με σωματικές αναπηρίες για 7 χρόνια.

Το 1990 εγκαταστάθηκα στην Ελλάδα και συμμετείχα ως ειδική παιδαγωγός στο Κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης ατόμων με ειδικές ανάγκες του ΠΙΚΠΑ Κερκύρας.

Στο σύνολο δούλεψα με παιδιά και εφήβους που παρουσίαζαν νοητική καθυστέρηση, βαρυκοϊα, στοιχεία αυτισμού, μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα λόγου για πάνω από 17 χρόνια. Τους έκανα λογοθεραπεία και μαθήματα ειδικής αγωγής, ανάγνωσης και γραφής κι αυτά μου έκαναν μάθημα ζωής. Έμαθα να εκτιμώ τη διαφορετικότητα του καθένα απ’ αυτά, να σέβομαι τα όρια των δυνατοτήτων και τη μοίρα του.

Το επόμενο μου «Πανεπιστήμιο» ήταν η Ηλιαχτίδα, ένα πρότυπο ιδιωτικό νηπιαγωγείο στην Κέρκυρα, όπου κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η αίσθηση της ασφάλειας και της συναισθηματικής κάλυψης για να είναι δυνατή η εκδήλωση και ανάπτυξη του νοητικού δυναμικού. Συνδέθηκα με το παιδί μέσα μου. Εκείνη την εποχή ξεκίνησα να παρακολουθώ σεμινάρια εξειδικευμένης  κινησιολογίας στον Εκπαιδευτικό οργανισμό «Τhree in One Concepts», μια ολιστική προσέγγιση με στόχο την αυτογνωσία, αποφόρτιση του αρνητικού στρες και αποκατάσταση της σωματικής, συναισθηματικής και ενεργειακής ισορροπίας. Τα σεμινάρια αυτά με βοήθησαν να θεραπεύσω τις πληγές του εσωτερικού μου παιδιού και να καλύπτω τις ανάγκες του.

Το 2002 έγινα σύμβουλος ψυχικής υγείας (facilitator) και από τότε ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μέθοδο «3in1 Concepts», μειώνοντας το συναισθηματικό στρες και προωθώντας την επανασύνδεση των  ατόμων με τις πηγές της δύναμης και της δημιουργικότητάς τους.

Φοίτησα για 5 χρόνια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Συστημικής Αναπαράστασης Bert Hellinger. Μέσα από αυτή την εκπαίδευση ανακάλυψα τους βαθύτατους δεσμούς και επιρροές που δεχόμαστε από την οικογένεια μας. Πολλά απ’ τα προβλήματα μας αδυνατούμε να τα λύσουμε ατομικά, γιατί δεν αφορούν μόνο εμάς. Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε με αγάπη τους γονείς και προγόνους μας, με όλες τις συνθήκες και δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει, γιατί μέσα από αυτούς μας προσφέρθηκε το δώρο της ζωής. Όταν βρούμε τη σωστή μας θέση, αντλούμε υποστήριξη και δύναμη από την Συλλογική Ψυχή της οικογένειας. Όταν εκτιμάμε το δώρο της ζωής, τότε μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στο μέγιστο.